Gaat een literair agent jou helpen
om een uitgever voor jouw boek te vinden?
Als je een boek hebt geschreven dat je graag op de markt wilt brengen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je boek in eigen beheer uitgeven. Maar wil je je boek liever via een gerenommeerde uitgeverij laten uitgeven, dan kun je uitgeverijen zelf benaderen met je manuscript. Je kunt ook een literair agent inschakelen om dat namens jou te doen. In het buitenland is het gebruikelijk dat een auteur een literair agent heeft, in Nederland is dit steeds meer in opkomst. Wat doet een literair agent nou eigenlijk precies? En gaat hij jou helpen om een uitgever voor jouw boek te vinden?
Wat is een literair agent
Een literair agent is zowel talentenscout als agent voor schrijvers. Een literair agent zoekt een uitgever voor jouw boek. Hij (of zij) is een tussenpersoon tussen een auteur en een uitgeverij. Soms verwarren mensen een literair agent met een redacteur of schrijfcoach. Dit zijn drie verschillende disciplines (die enige overlap kunnen hebben). Mensen denken dat als ze een boekidee hebben ze naar een agent kunnen stappen, die hen helpt het boek te schrijven (schrijfcoaching), het herschrijft en redigeert (redactie) en het vervolgens naar een uitgeverij brengt die het dan uitgeeft.
Het werk van een literair agent begint pas als je boek geschreven en geredigeerd is en klaar is om uit te geven. Als hij je manuscript goed vindt en er een verkoopbaar boek in ziet, gaat de agent met de auteur om tafel zitten om te kijken wat zijn of haar wensen en verwachtingen zijn en welke uitgeverij daarmee en met het toekomstige boek een match is. Indien nodig kan een agent het boek wel redigeren. Vervolgens zorgt de agent dat je manuscript bij een of meerdere uitgeverijen komt te liggen.
Voordelen van een literair agent
- Een literair agent heeft contacten bij uitgeverijen en kent de boekenwereld heel goed.
- De bekende ‘slush pile’ (de stapel ongevraagde manuscripten) kun je zo omzeilen.
- De uitgever weet dat het manuscript al is goedgekeurd door een literair agent waardoor hij je serieuzer neemt als auteur; de agent garandeert een bepaald kwaliteitsniveau.
- Het kost je niks om een samenwerking aan te gaan met een literair agent, totdat je uitgegeven bent. Je betaalt de agent pas als er een match is met een uitgeverij en je boek wordt uitgegeven.
- Als er een match is doet de agent de contractonderhandelingen voor je bij de uitgever.
Nadelen van een literair agent
- Het inhuren van een agent kost zo’n 15 procent van de auteursinkomsten uit de verkoop. Van ieder verkocht exemplaar gaat er een bedrag naar de agent. Je houdt meer over als je rechtstreeks in contact bent met de uitgeverij.
- Als er geen klik is met de agent kan de samenwerking moeizaam gaan.
- Literair agenten krijgen, net zoals de traditionele uitgeverijen, veel manuscripten binnen. Heb dus geduld. Het kan even duren voordat je antwoord krijgt.
- Je manuscript aanbieden bij uitgeverijen via een agent biedt geen garantie op het uitbrengen van je boek.
Wie zijn de literair agenten in Nederland?
Nederland telt een overzichtelijk aantal literair agenten. In Nederland is het agentschap van Sebes & Bisseling waarschijnlijk het bekendst, maar ondertussen hebben ook de andere agentschappen een plek op de markt verworven. Dit zijn degene die ik ken:
- Het kantoortje van Remco | Website: deliterairagent.nl
- Marianne Schönbach Literary Agency | Website: schonbach.nl
- Sebes & Bisseling Literary Agency | Website: sebes.nl
- Van Grunsven Creative Management | Website: vangrunsvencm.com
Ten slotte
Of een literair agent wat voor jou is hangt af van jouw wensen en het doel met je boek. Kijk goed naar wat je wilt, nodig hebt en wat jouw verwachting is voor je besluit wel of niet je manuscript naar een literair agent te sturen.
Lees de website van een agent grondig om te zien of jouw manuscript (bijvoorbeeld het genre) bij hem past. Ook vind je op de websites de richtlijnen voor het aanbieden van je manuscript of boekvoorstel. Houd je aan die criteria om je kansen te vergroten.
Een goede klik met een literair agent is belangrijk, omdat je nauw samenwerkt. Via social media kun je van veel literair agenten een indruk krijgen. De meeste zijn actief op Twitter en sommige ook op Facebook of Instagram.
19-05-2023