Managementromans
Managementboeken in romanvorm
Genres als thriller, roman, non-fictie, managementboek en poëzie ken je natuurlijk wel. Maar heb je ook wel eens van een ‘business novel’ gehoord? Dit genre is erg populair in Japan en is fictie. Het gaat over iemand die in de zakenwereld werkt en vaak met zaken als fraude of corruptie te maken krijgt. Het is de bedoeling dat de lezer zich met de hoofdpersoon kan identificeren.
Ik kan zelf niet zomaar een paar voorbeelden uit Japan uit mijn mouw schudden maar moet bij dit genre wel direct denken aan managementromans als ‘Het doel’ van Goldratt, ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’ van Johnson of ‘De bijenherder’ van Rini van Solingen.
‘De bijenherder’ gaat over leidinggeven aan zelfsturende teams en hoe je dat moet doen. Het blijkt in de praktijk helemaal niet eenvoudig om zelfsturende teams aan te sturen. Wat kan en mag er nog gestuurd worden? Het is heel anders dan de aansturing van een team door een traditionele manager. Het verhaal gaat over Mark, een leidinggevende bij een grote supermarktketen die overschakelt op zelforganisatie. Mark worstelt met de transitie, maar krijgt goede raad uit onverwachte hoek. Zijn opa vertelt over zijn eigen verandering van schaapsherder tot imker en wat hij daarvan heeft geleerd. De crux is te ‘ontmanagen’ en oude gewoontes af te leren.
Een managementboek dat in romanvorm wordt geschreven. In plaats van saaie stukken uitleg wordt de lezer meegenomen op een weekendtrip van Mark, die zijn opa gaat bezoeken op het eiland waar hij woont. Door het verhaal van Mark zorgt de auteur ervoor dat het praktisch en tastbaar wordt voor de lezer. En het leest zo lekker weg dat je bijna vergeet dat je managementliteratuur aan het lezen bent.
Een leuke manier om de lezer mee te nemen in jouw verhaal.
Iets voor jouw boek misschien?
18-mrt-2022