Van idee naar een goed boek
Waarbij schrijftaal vaak lastiger blijkt te zijn dan spreektaal
Van idee naar papier
Het is een hele kunst om de ideeën die je in je hoofd hebt te vertalen naar papier. In je hoofd lopen al die gedachten door elkaar maar wanneer je bent te schrijven, ontstaat er structuur en overzicht. Voor veel mensen helpt het om maar gewoon te gaan schrijven om die chaos in je hoofd tot rust te brengen. Dat creëert ruimte voor nieuwe dingen.
Een goede spreker is niet zomaar een goede schrijver
Zo’n ideeëndump leidt nog niet zomaar tot een goed boek, helaas. Ik krijg regelmatig teksten te lezen waar geen touw aan vast te knopen is. Met te veel wollige uitleg. Of met zoveel zijpaden dat je als lezer vergeet waar het hoofdstuk ook alweer over ging. Als ik vraag wat de boodschap is en wat de schrijver met de tekst wil bereiken, krijg ik vaak een verrassend enthousiast en helder verhaal te horen. Blijkbaar is iets uitleggen in woorden voor veel mensen gemakkelijker dan er helder over schrijven.
Nou zijn er apps beschikbaar die helpen bij het omzetten van audio naar tekst, zoals Trint en AmberScript. Dat gaat vrij gemakkelijk. Maar de vraag is of dat een leesbare tekst oplevert. Vaak maken we zinnen niet af, springen we van de hak op de tak, gebruiken we ‘eh’ en andere stopwoordjes. Spreektaal overzetten naar schrijftaal levert niet zomaar lekker lopende zinnen op.
Begin met een kernzin of met kernwoorden
Maar hoe kom je dan wel van een chaotische tekst tot een leesbaar, gestructureerd verhaal dat de lezer goed kan volgen? Daarvoor zijn verschillende manieren. Zo hielp ik eens iemand met het schrijven van een managementboek die zo veel kennis in zijn hoofd had dat hij niet wist waar hij moest beginnen. Met hem heb ik twee methodes uitgeprobeerd:
Begin ieder hoofdstuk (of alinea) met één zin die de kern van het hoofdstuk bevat
Als je de kern te pakken hebt, kun je deze basis uitbreiden met een voorbeeld of extra uitleg om er een goedlopend verhaal van te maken.
Bepaal welke vijf begrippen de kern van jouw alinea vormen
Deze kernwoorden gebruik je als kapstok om zinnen te maken die jouw tekst tot een mooi geheel maken.
Voor deze schrijver werkte de tweede methode het beste.
Lees je zinnen hardop voor
Als je een eerste versie op papier hebt staan, lees je je tekst rustig hardop voor. Zo hoor je waar je tekst hapert of niet lekker loopt. Pas je tekst aan en lees hem opnieuw voor, net zolang totdat je een soepel lopend verhaal hebt.
17-jul-2022