Wanneer kan een schrijfcoach helpen
om jouw schrijfdroom waar te maken
Vorige week had ik een kennismakingsgesprek met iemand die vroeg of ik hem kon helpen een boek te schrijven. Hij had veel meegemaakt en was door een diep dal gegaan. Maar nu was hij er weer en wilde hij over zijn ervaringen een boek schrijven. ‘Heb je iets om mij te laten lezen?’ vroeg ik hem. ‘Eh, nee.’ ‘Waarom wil je een boek schrijven?’ vroeg ik. ‘Nou, ik heb best veel tijd en ik heb een boeiend verhaal, denk ik.’ Hij bleek nog nooit iets geschreven te hebben, had geen schrijfcursus gevolgd of eens een schrijfboek gelezen en had geen idee hoe te beginnen. En nee, boeken lezen deed hij niet. Ik heb hem vriendelijk verteld dat ik hem niet kon helpen. Ik bleef met een wat onbevredigend gevoel achter. Blijkbaar is er een aantal eisen waaraan je (deels) moet voldoen voordat ik jou als schrijfcoach kan helpen. Daar heb ik over nagedacht en ik kwam tot deze vijf zaken:
De basis: redelijk foutloos Nederlands schrijven (1) en omgaan met computers (2)
Een boek schrijven is niet niks. Een aantal basisvaardigheden moet op orde zijn zoals goed Nederlands kunnen schrijven. Je hoeft geen taalfreak te zijn en ook geen doctorandus in de informatica. Laten we een klein testje doen. Wat is juist gespeld?
- Het word donker of Het wordt donker.
- Wordt je vader? of Word je vader?
Heb je geen idee of heb je gegokt? Dan is het misschien goed om een (korte) cursus Nederlands te volgen om je spelling en grammatica op te vijzelen. In beide voorbeelden is de tweede optie juist.
Daarnaast is het belangrijk dat je met Word en e-mail kunt omgaan, bestanden kunt opslaan en eenvoudig je teksten als bijlage in een e-mail kunt sturen. Ik maak gebruik van ‘Wijzigingen bijhouden’ in Word om jouw teksten te verbeteren en om mijn opmerkingen toe te voegen. Als je daar onbekend mee bent, kan een basis computercursus zinvol zijn. Zo heb ik recent een dame (die met pensioen is) geadviseerd via Seniorweb een computercursus te volgen in een buurthuis in haar woonplaats.
Schrijven (3) en lezen (4)
Schrijven is vooral doen. Hoe meer je schrijft hoe meer handigheid je erin krijgt en hoe meer je je eigen stijl gaat vinden. Misschien schreef je als kind al in een dagboek of schrijf je verhalen. Ga schrijven. Begin aan een verhaal of een roman. Ga het gewoon doen. Doe ervaring op en leer je eigen stijl kennen. Laten anderen eens iets lezen en vraag om feedback. Of houd je schrijfsels voor jezelf. Als je maar schrijft. Het fijnst is als je mij al iets kunt laten lezen als je contact zoekt.
En lees. Van boeken lezen kun je veel leren voor je eigen verhalen. Je leert van het werk van anderen. Ontdek hoe je een goede zin moet schrijven, waar de clichés zitten en waarom een bepaald boek in jouw ogen niet goed is. Vraag je af waarom je een boek zo ontzettend goed vindt. Wat kun je daarvan leren? Lees eens een paar boeken om te zien hoe je goed contact met je lezers maakt. Een goed boek spreekt de lezer persoonlijk aan. Dat is misschien wel het moeilijkste aan het schrijven van boeken. En juist dit kun je leren door zelf veel boeken te lezen.
Schrijfboek of schrijfcursus (5)
Heb je als beginner een roman geschreven, dan staat die geheid vol met beginnersfouten. Dan heb je niet zoveel aan een overall manuscriptbeoordeling. De voordelen van een schrijfopleiding zijn dat je alle aspecten van het schrijven eens onder de loep neemt. Van de basisvaardigheden zoals het schrijven van een flashback, dialogen schrijven, een goed personage neerzetten, tot het kiezen van het juiste perspectief. Je leert van de schrijfopdrachten en je leert van elkaar.
Een leuke website is www.schrijvenonline.org, een community voor schrijvers met schrijftips, schrijfoefeningen, informatie over het schrijven en uitgeven van je eigen boek, blogs en meer. Daarnaast zijn er veel goede schrijfboeken geschreven, zoals de boeken van de schrijfbibliotheek.
Ten slotte
Als je een boek schrijft wil je graag dat je boek gelezen wordt. Door het liefst zoveel mogelijk mensen. Een goed boek schrijf je niet zomaar. Je kunt een schrijfcoach zoeken om je hierbij te helpen. Een schrijfcoach kan jou pas echt goed helpen als je een aantal randvoorwaarden hebt ingevuld.
13-11-2023