Zelf je boek uitgeven

via een selfpublishing platform

 

Ik help steeds meer schrijvers die zelf hun boek uitgeven via een selfpublishingplatform. Je bepaalt zelf hoe je boek eruit ziet, hoeft niet uit de slushpile van een traditionele uitgeverij gevist te worden en de kosten vallen mee. Ik heb de bekendste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Pumbo
Bij Pumbo kun je je boek uitgeven via verschillende kanalen. Je kunt je boek laten printen via Printing On Demand (POD), maar je kunt ook kiezen voor een oplage van 400 of meer waardoor de prijs per boek lager is. Ook kun je je boek uitgeven als een e-book. Pumbo heeft een netwerk met schrijfcoaches, redacteurs en vormgevers die jou kunnen helpen met jouw manuscript. Je kunt je boeken verkopen via webwinkel Boekenbestellen.nl wat voordelig is.

Brave New Books (BNB)
Brave New Books is een samenwerking tussen van Bol.com en Singel Uitgeverijen, bol.com en Mybestseller. Je kunt op dit platform je eigen boek drukken, uitgeven en verkopen. BNB biedt ook (betaalde) redactie- en vormgevingsdiensten aan die ervoor zorgen dat jouw manuscript op spelling en grammatica wordt gecontroleerd en er professioneel uitziet. Je kunt aanvinken dat je je boek wilt verkopen bij Bol.com. BNB is aangesloten bij 2500+ online en offline boekhandels in Nederland en België, waaronder Bol dus, Bruna, Standaard, Libris en Ako.

Mijnbestseller.nl (MB)
Mijnbestseller is onderdeel van Mybestseller, een van de marktleiders in Europa op het gebied van self-publishing en digitaal printen. Mybestseller heeft diverse uitgeefmerken in acht verschillende Europese landen. Dit platform bestaat uit een onafhankelijke club mensen die schrijvers in staat stelt zijn of haar verhaal te vertellen en te delen met de rest van de wereld. In boekvorm, als paperback, hardcover en/of e-book. De boeken worden per stuk gedrukt (POD) maar kiezen voor een oplage is ook mogelijk. Het werkt hetzelfde als Brave New Books. Het is praktisch hetzelfde platform, alleen iets goedkoper. Als mogelijk voordeel van BNB zou je kunnen zeggen dat het een sterke samenwerking heeft met bol.com en iets beter lijkt te zijn qua marketing. MB heeft een wereldwijde interface met Amazon.

Draft2Digital (D2D)
Draft2Digital is een Amerikaans zelfuitgeefplatform met het hoofdkantoor in Oklahoma waarmee je gratis jouw boek op verschillende websites kunt uitgeven. Ook kun je je boek laten printen in paperback. D2D houdt 10% van de omzet van jouw verkopen in. (Ze moeten er natuurlijk wel wat aan verdienen). Veel websites waarmee zij samenwerken houden ongeveer 30% van de omzet in, waardoor jij zo’n 60% van de verkoopprijs per boek over zal houden. Ze werken samen met diverse grote partijen, zoals Amazon, Apple Books, Barnes & Noble en Kobo (inclusief Kobo Plus). Alles gaat in het Engels, en in dollars. D2D heeft in 2022 Smashwords overgenomen en de diensten worden nu samengevoegd.

Kleinere sites
Daarnaast zijn er een aantal kleinere selfpublishingssites zoals BoekenGilde, Probook, Boekscout en JouwBoek. Kijk altijd even goed hoe het precies zit. Ieder platform werkt weer een beetje anders.

Zelf je e-book uitgeven
Verder is er een aantal selfpublishingplatforms waar je gemakkelijk en gratis je eigen e-book uit kunt geven. Meestal kun je zelf de verkoopprijs vaststellen en hiermee bepalen hoeveel je eraan overhoudt. Al deze platforms werken met royalties. In Nederland geldt het 70%-tarief voor e-books wat inhoudt dat je 70% van de verkoopprijs zelf ontvangt.

Kindle Direct Publishing (KDP)
Kindle Direct Publishing is de grote online uitgeverij van Amazon. Zorg eerst dat je een winkelaccount voor Amazon NL hebt en gebruik deze voor het KDP account. Kies voor de ‘gewone’ KDP en niet voor KDP SELECT, want dan ben je verplicht exclusief op Amazon te gaan met je e-books en dat wil je vast niet. De site van KDP is in het Nederlands. Na het uploaden komt je boek terecht in de online webwinkel. Je boek zal dan alleen beschikbaar zijn op Amazon, maar dat is wereldwijd dan ook een grote speler. Je hebt wel veel concurrentie en zal zelf aan marketing moeten doen om te zorgen dat je boek opvalt.

Kobo Writing Life (KWL)
Kobo Writing Life is een online uitgeverij waarbij je zelf e-books en luisterboeken kunt uitgeven. Na uploaden is je boek te koop in de Kobo webshop, bij Kobo Plus en bij andere partners. In Nederland is dat Bol.com. Je kunt een gratis account aanmaken en draagt een deel van je inkomsten af aan Kobo. KWL heeft een team beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden, met ook een Nederlandse vertegenwoordiger. Ze leveren geen redactie of beeldbewerking, dus je moet er zelf voor zorgen dat je een compleet boek aanlevert met een mooie omslag en een goede boekbeschrijving. Aanleveren kan in Word en dan maakt de ingebouwde tool er een epub van.

Grote dekking
De meeste van deze platforms zijn niet exclusief. Zo kun je je e-book uitgeven via Kobo Writing life om zichtbaar te zijn op Bol en Kobo, via Kindle Direct Publishing om op Amazon te komen en Draft2Digital om op alle andere grote platforms zichtbaar te zijn. Op die manier heb je een grote dekking en is jouw boek overal te koop.

06-03-2024